Hejrede Vold

Midt mellem Maribosøerne, fra Søholt i vest til Kårup Vænger i øst, blev der i ca. år 550 anlagt et af jernalderens største forsvarsværker. Noget af anlægget er bevaret og er i dag fredet.

Vej snor sig igennem skovområdet ved Hejrede vold
Hejrede vold

Voldanlægget

Forsvarsanlægget består af to store adskilte voldanlæg. Den østlige vold, Hejrede Vold, har været 1300 meter lang, mens den vestlige vold har været ca. 300 meter lang. Afstanden mellem voldene er 3,5 km og det betyder, at man ved at bygge to volde på sammenlagt 1600 meter har fået afskærmet et område på 5 km2.

Tilflugt

Området inden for voldene kunne forsvares, og det må have fungeret som en tilflugtsborg. Hvis en tilflugtsborg skal opfylde sin funktion, skal man hurtigt kunne komme hen til den. Hejrede Vold ligger centralt på den østlige del af Lolland, og hvis vi går ud fra, at befolkningen kunne bevæge sig med 5 km i timen, kunne man fra størstedelen af Østlolland nå dertil på 3 timer. Vi ved ikke, hvor den vestlige del af øens befolkning skulle søge tilflugt, men et bud er, at der har ligget en tilsvarende tilflugtsborg i nærheden af Vesterborg på Vestlolland.

Fjenden

Det er ikke til at vide, hvem fjenden har været. Fjender kan være kommet fra Falster, Sjælland, Fyn eller sydfra. Danmark eksisterede nemlig ikke som et samlet land i jernalderen, og befolkningen følte sig ikke som danskere. I hele Europa blev der på den tid bygget mange forsvarsværker, fordi der var uro og ufred efter Romerrigets sammenbrud i 300-årene. 

Volden ses bedst i skoven, Kårup Vænger.

Ved klik åbner nyt vindue med større kort
Klik på billedet og se større kort over Hejrede Vold